hliníkové okná

Okná s rámom z tohto ušľachtilého materiálu považujú odborníci za dlhodobú investíciu, a práve kvôli tomuto faktu výrazne rastú na popularite. Hliníkové okná nielen dobre vyzerajú, ich údržba je pomerne jednoduchá - najmä v porovnaní s drevenými oknami - a dokonca sú priateľské voči prírode, keďže hliník je 100% recyklovateľný. Znie to príliš dobre nato, aby to bola pravda?

Áno, je to pravda. Možno vás krátky súhrn pozitívnych vlastností prekvapil, my sme však ešte zďaleka neskončili. Pozrime sa bližšie na jednotlivé benefity, ktoré prinášajú hliníkové okná. V tomto článku Vám uľahčíme voľbu toho pravého profilového systému pre Váš domov a pozrieme sa ako na výhody, tak aj na nevýhody hliníkových systémov.

DLHOVEKOSŤ AJ PRE VAŠE HLINÍKOVÉ OKNÁ

Hliník je trvácny a odolný materiál, ktorý v spojitosti s odborne prevedenou výrobou a kvalitným vyhotovením zaručí vašim oknám dlhý život. Hovoríme o nielen dlhých rokoch, ale vlastne až o desaťročiach trvanlivosti.

FLEXIBILITA PRI ĽAHKEJ VÁHE

Jednu z mnohých výhod práce s hliníkom vidíme v možnosti netradičných tvarových riešení, takže môžete pokojne popustiť uzdu svojej fantázii. Tejto možnosti nahráva aj fakt, že hliník dokáže uniesť aj veľkú váhu väčších sklenených výplní. Naproti tomu samotný rám z tohto materiálu má nízku hmotnosť v porovnaní nielen s oknami s dreveným rámom, ale v niektorých prípadoch dokonca aj s rámom vyhotoveným z plastu.

BEZPEČNÉ, ALE ŠETRNÉ

Použitý materiál je ušľachtilým kovom. Hliníkové okná a dvere sú teda výrazne odolnejšie aj voči pokusom o násilné vniknutie. Pre porovnanie: hliník je 3-krát pevnejší ako plast a 4,3-krát pevnejší ako drevo. Pri oknách z takto silného materiálu sa skutočne môžete cítiť bezpečnejšie, ako pri plastových, či drevených.

Zároveň pri použití väčších okenných tabúľ dokážete dlhodobo ušetriť nemalé finančné prostriedky, čo je pri cenách za energie (rastúcich z roka na rok) stále aktuálnejšia téma. Túto výhodu umocňujú okná s prerušeným tepelným mostom, ktorý môžete doplniť o ďalší stupeň izolácie. Takže pri zvyšujúcej sa bezpečnosti znižujete zaťaženie rozpočtu.

HLINÍKOVÉ OKNÁ PRIATEĽSKÉ K PRÍRODE

Už sme sa zmienili o fakte, že hliník je úplne recyklovateľný. Ak to chceme vyjadriť v číselnej hodnote tak ide o 100%-nú opätovnú využiteľnosť. No šetrnosť k životnému prostrediu nespočíva iba v tom: svojimi kvalitnými izolačnými vlastnosťami pomáha k nižšej spotrebe energií, či už doma kúrite plynom, elektricky alebo v krbe.

A za zmienku rozhodne stojí aj fakt, že v prípade hliníkových okenných rámov je údržba náramne jednoduchá. Stačí, ak v priebehu 2 – 4 mesiacov okná a rámy umyjete. Životnosť výrobkov taktiež výrazne predĺži jednoduchý základný servis vo forme premazania kovania a tesnenia.

VYŠŠIA CENA HLINÍKOVÝCH RÁMOV

Ak porovnávame ceny, zistíme, že hliníkové okná sú drahšie ako plastové. Oproti dreveným oknám sa však pohybujú na približne rovnakej cenovej úrovni. V mnohých prípadoch pochopiteľne ide o zásadný faktor a staviteľ sa musí rozhodnúť, či bude uberať z rozpočtu na inom mieste, alebo sa rozhodne pre lacnejší plastový variant.

Za nevýhodu môžeme považovať väčšiu náchylnosť hliníkových okien na tvorbu kondenzátu. Výrobcovia však tento problém spoľahlivo riešia prerušením tepelného mosta.

Za nevýhodu by sme mohli považovať moderný vzhľad okien pre prípad, že potrebujete zachovať doterajší vzhľad napríklad pri historickej budove alebo jednoducho hliníkové okná nevyhovujú svojim štýlom. Vtedy zrejme siahnete po inom riešení. Túto vlastnosť však môžeme považovať rovnako aj za výhodu.

Výhody hliníkových rámov:

  • Dlhovekosť
  • Nízka hmotnosť
  • Flexibilita
  • Bezpečnosť
  • Výborné izolačné vlastnosti
  • Jednoduchá údržba
  • Priateľské k prírode
  • Moderný vzhľad

Nevýhody hliníkových rámov:

  • Vyššia cena za okná
  • Náchylnosť na tvorbu kondenzu (ak technológia nezahŕňa prerušenie tepelného mosta)

Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať a my vám radi poradíme. Hliníkové okná z našej ponuky nájdete v sekcii Produkty a služby. Ak uvažujete nad hliníkovými oknami, ochotne vám vypracujeme nezáväznú cenovú ponuku, napríklad cez náš prehľadný Konfigurátor.