svetlo cez okná a dvere

Využite viac svetla prechádzajúceho cez plastové alebo hliníkové okná a dvere. Zdá sa Vám vaša obývacia izba príliš tmavá? Alebo by ste do nej chceli jednoducho dostať viacej svetla? Podľa odborníkov dokáže svetlo vplývať na psychickú pohodu človeka. Podelíme sa preto s Vami o spôsoby, ako rozjasniť Váš domov.

Okrem psychologického efektu má svetlo aj ďalšie pozitívne účinky. Ak dokážete váš domov presvetliť prirodzeným svetlom cez okná a dvere, dostanete ďalší benefit – vitamín D vo forme slnečného žiarenia. Nie vždy však môžeme získať dostatočné množstvo prirodzeného svetla, preto musíme pracovať ešte kreatívnejšie, než sme zvyknutí. Poďme sa teda spoločne pozrieť na možnosti, ktoré vám ponúkame. Hneď na úvod si ujasnime, že ide najmä o prácu s odrazom svetla.

ZAČNEME OD PODLAHY

Najlepšie je začať hneď sčista-jasna od podlahy. Výber svetlých tónov nielen opticky zväčšuje priestor, v ktorom sa pohybujete, ale ak siahnete po lesklých materiáloch, dostaví sa želaný efekt vo forme odrazu svetla do priestoru. Preto je veľmi dôležité s výberom podlahy počkať a venovať sa mu až po zvážení všetkých okolností.

POHĽAD DOHORA

Zdvihnime na chvíľku hlavu a zamerajme svoj pohľad dohora – na strop. Väčšina svietidiel sa nachádza práve na ňom a preto môžeme získať odraz aj tu. Na strop odporúčame aplikovať svetlé odtiene – vlastne najsvetlejšie zo všetkých použitých farieb. A rovnako ako pri podlahe, nebojte sa použiť reflexnú farbu; práve naopak: tu dokážete získať azda najviac. Strop dokáže odraziť nielen umelé svetlo z lustra či iného stropného svietidla, ale tiež prirodzené svetlo prichádzajúce cez okná.
Musíme zároveň podotknúť, že čo platí pre strop, naopak vôbec neplatí pre steny. Paradoxne reflexné farby v tomto prípade odrážajú omnoho menej svetla, než by ste mohli predpokladať. Stále je však rozumnejšie nepúšťať sa do príliš tmavých odtieňov a aplikovať skôr tie svetlé, ktoré pocitovo rozširujú priestor.

ZRKADIELKO, ZRKADIELKO…

… odraz mi trochu svetla – dovoľujeme si parafrázovať klasickú rozprávku. Zrkadlo pohlcuje približne 15% svetla, zvyšok spoľahlivo odrazí. Zrkadlá sú teda vôbec najlepším pomocníkom pri presvetľovaní vašich obývacích priestorov. Pochopiteľne, čím väčšie, tým lepšie. A to platí dokonca aj o počte – ak nájdete dosť odvahy umiestniť do vášho obývacieho priestoru dve veľké zrkadlá, získate omnoho viac svetla cez okná a dvere, než sa na prvý pohľad môže zdať. Na umocnenie efektu si doprajte čas s experimentovaním. Najprv si položte otázky: v ktorú časť roku má môj obytný priestor najmenej svetla? V ktorej časti dňa chcem mať svetla najviac? Potom už len rozmiestnite zrkadlá tak, aby do prvého z nich dopadlo svetlo z okna v tom správnom čase (a tiež v správnom uhle) a druhé nastavte tak, aby odrážalo svetlo z prvého zrkadla. Krásny efekt, ktorý takto vyčarujete, vás príjemne prekvapí.

OKNÁ A DVERE DOKORÁN

Primárnym účelom inštalovania vchodových dverí je vytvoriť prechod medzi exteriérom a interiérom (samozrejme nezabúdame ani na bezpečnosť). Taktiež môžu ukázať váš vkus, keď napríklad vítate pozvaných hostí na párty. Čo keby ste však cez dvere pozvali aj trochu slnečného svitu? Presklené vchodové dvere sú “in” a dokážu vám pomôcť v úsilí presvetliť interiér.
Pochopiteľne, najväčším “prepúšťačom” svetla do interiéru sú predsa len okná. Ich rozmery a umiestnenie by preto mali mať pri plánovaní a navrhovaní vášho príbytku prioritu. Z dôvodu maximalizácie zisku prirodzeného slnečného svetla by ste ich nemali zakrývať ťažkými nepriedušnými závesmi. Tienenie však môže prichádzať aj zvonka, ak vám výhľad zakrývajú vysoké kríky či stromy. Nie sme nepriateľmi zelene v exteriéri vášho domova, ak ich však máte umiestnené príliš blízko, zvážte ich presadenie na vzdialenejšie miesto – kde vám môžu rovnako pôsobiť radosť a nebudú tvoriť prekážku prirodzenému svetlu.

KEĎ ZAPADNE SLNKO

Ak sa vám však napriek veľkému úsiliu nedarí dostať do vnútorných priestorov viac svetla, môžete slnečným lúčom dopomôcť napríklad úsporným náladovým LED osvetlením, s ktorým si môžete nastaviť požadovanú intenzitu a taktiež farbu svietenia. Takéto osvetlenie sa vám zíde aj počas krátkych zimných dní, kedy je slnečného svetla nedostatok.

Dôležité prvky pre presvetlenie interiéru

  • Zvoľte si reflexné stropy a podlahy
  • Využite presvetlenie dverí
  • Vyčistite priestor pod oknami
  • Doplňte do interiéru zrkadlá
  • Do obývacích priestorov nainštalujte doplnkové osvetlenie

Pomôžeme Vám presvetliť Váš domov

V neposlednom rade je pre dostatok svetla v interiéri určite dôležité aj to, aký typ okna a dverí pre svoj domov zvolíte – so stĺpikom/priečkou či bez? S čírym sklom, so zrkadlovým alebo nepriehľadným ornamentným? Náš tím Vám v tom ochotne a rád poradí. Pre vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky môžete využiť napríklad náš Konfigurátor a v prípade akýchkoľvek otázok neváhajte vyplniť náš Kontaktný formulár.